Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı tüm dünyada şişmanlığın cerrahi tedavisinde obezite ameliyatları ya da diğer adıyla bariatrik cerrahi girişimlerinde primer olarak tercih edilen yöntemlerdendir. Bilindiği üzere obezite; hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, tip 2 şeker hastalığı, şeker direnci, osteoartrit (romatizma), uyku apne sendromu, depresyon, karaciğer yağlanması, karaciğer sirozu, safra kesesi taşı, inme/felç, bir takım cilt hastalıkları, ruhsal hastalıklar, astım, kas ve iskelet sistemi sorunları, prostat , meme, rahim ve kolon kanseri gelişimi açısından önemli bir risk faktörüdür.
Tüp mide(gastrik sleeve)ameliyatı laparoskopik (kapalı) olarak karnın üzerinde küçük delikler açılması ile bu deliklerden kamera yardımı ile midenin %80 ile %85 oranınında alınması ile gerçekleştirilmektedir. Midenin gıda alım kapasitesini azaltan(restriktif) bir ameliyat yöntemidir. Ameliyat kapalı yöntemle yapıldığı için hasta ağrı, fıtık ve yara yeri enfeksiyonu riskinden büyük ölçüde korunmuş olur. Bu ameliyat için uygun olan yaş aralığı 18 ile 65 olarak tercih edilmektedir.
Ameliyatın laparoskopik (Bilinen şekliyle kapalı ya da bıçaksız) olarak yapılması, geleneksel açık cerrahiye oranla anestezi sürecini kısaltmakla birlikte; hastanın daha az ağrılı, daha konforlu bir süreç geçirmesini ve daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Tüp mide ameliyatı, mideyi küçülterek kilo verilmesini hedefleyen bir ameliyattır. Obezite cerrahisi yöntemlerinin tümünü değerlendirmek gerekirse ortalama olarak fazla kilonun %50-75’ inin kaybı başarılı ve olası bir hedeftir. Bu hedefe 1 yılın sonunda yaklaşılır. Ancak kilo verme hızı ve devam süreci; genellikle hastanın yaşı, cinsiyeti, yandaş hastalıkları, beslenme alışkanlıkları ile çok ilgilidir. Ameliyat sonrası süreci yönetebilmek ve yaşam tarzı değişikliklerini gerçekleştirebilmek sizi başarıya ulaştıracaktır.