bezitenin cerrahi tedavisinde en çok uygulanan ameliyatların başında Gastrik Bypass (Mide Bypass) ameliyatları gelir. Emilim azaltıcı ve kısıtlayıcı girişimler olarak sayılan yöntemlerdir. Gastrik Bypass ameliyatının en çok uygulanan çeşitleri Mini Gastrik Bypass ve ve Roux en Y Gastrik Bypass (RYGB) dir.
Gastrik Bypass Ameliyatlarında Uygulanan Cerrahi İşlem
Gastrik Bypass ameliyatı; mide hacmini küçülterek hastanın alabileceği gıda miktarının azaltılması ve ince bağırsaktan gıdanın kat ettiği yolun yani emilim yolunun kısaltılması üzerine kurulan bir yöntemdir.
Roux en Y Gastrik Bypass (RYGB)
Bu yöntem ile mide hacmi yaklaşık 15-30 cc’ ye kadar küçültülerek gıda alımı azaltılmaktadır. Midenin büyük bölümü, duedonum (12 parmak bağırsağı) ve ince bağırsağın (jejenum) başlangıç kısmı devre dışı (bypass) bırakıldığından, yenilen gıdaların (özellikle yüksek kalorili şekerli besinlerin) emilimleri engellenmektedir.
Mini Gastrik Bypass Ameliyatı
Mini Gastrik Bypass ameliyatının kilo verme mekanizması RYGB ameliyatı gibidir ancak teknik olarak farklıdır. Mide girişinde küçük bir mide tüpü oluşturularak başlanır ve bu kısım midenin kalanından tamamen ayrılır. Ancak ayrılan mide kısmı kesilip dışarı çıkartılmaz. Midenin kalan büyük kısmı atıl olarak yerindedir ve gerekli salgılarını üretmeye devam eder. Yeni oluşturulan bu küçük tüp mideye gelen gıdaların bağırsaklara geçişini sağlamak için incebarsağın başlangıcından belli bir mesafe atlanarak incebarsağın ortasına yakın bir yerden mideye bağlantı yapılır. Mide ve bağırsak özel aletler yardımıyla birbirine yapıştırır ve arada gıda geçişine yarayacak bir boşluk oluşturulur.
Mini Gastrik Bypass ameliyatı ile oluşturulan yeni küçük mide sayesinde yemek yeme miktarı azaltılır. Yeni mide ile ince bağırsak arasında yapılan bağlantı sayesinde de alınan gıdalar, büyük mide ve duedonuma uğramadan ileri seviyeden ince bağırsağa geçiş yaparlar, böylece alınan gıdaların emilimleri engellenir. Mini Gastrik Bypass ameliyatının RNYG yöntemine göre en büyük avantajı, cerrahi süreyi kısaltması, daha başarılı kilo kayıpları ile birlikte yandaş hastalık seyrinde çok daha iyi düzelmelerin izlenmesi ve teknik olarak daha kolay uygulanabilir olmasıdır.
Gastrik Bypass Ameliyatlarından Sonra Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Hastalar ameliyat sonrası erken ve geç dönem takiplerine kesinlikle devam etmedirler. Erken dönem takibin amacı; geçirilen cerrahi operasyondan sonra bedenin kendini onarması ve sorunsuz bir şekilde iyileşmesini sağlamaktır. Geç dönem takibi ise; hastanın yaşam alışkanlıklarını değiştirip fazla kiloların sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde verilmesini sağlamak ve kilo problemini radikal bir şekilde ortadan kaldırmaktır.